01.10.2019

„Dobry przepis na bezpieczeństwo” - inauguracja kampanii prewencyjnej Państwowej Inspekcji Pracy w Poznaniu

Wystąpienie Głównego Inspektora Pracy Wiesława Łyszczka podczas zorganizowanego w Poznaniu seminarium „Profilaktyka zagrożeń wypadkowych oraz dobre praktyki w sektorze przetwórstwa mięsa” zainaugurowało rozpoczęcie ogólnopolskiej kampanii Państwowej Inspekcji Pracy  „Dobry przepis na bezpieczeństwo”. Seminarium zorganizowano  30.09.2019 r. podczas odbywających się w Poznaniu  Międzynarodowych Targach POLAGRA –TECH.   Podczas swojego wystąpienia Główny Inspektor Pracy podkreślił, że prowadzenie działań prewencyjnych jest istotne i potrzebne ze względu na ich komplementarną funkcję w stosunku do rutynowej działalności kontrolnej, prowadzonej przez Państwową Inspekcję Pracy. Zaznaczył także, że jednym z podstawowych zadań skutecznej prewencji jest zapobieganie zagrożeniom w środowisku pracy poprzez przekazywanie wiedzy, przekonywanie oraz wypracowywanie właściwych postaw u pracodawców i pracowników. Witając uczestników seminarium Stanisława Ziółkowska, Okręgowy Inspektor Pracy w Poznaniu zwróciła uwagę na zagrożenia występujące w przetwórstwie spożywczym oraz życzyła wszystkim uczestnikom programu prewencyjnego osiągnięcia wysokiego poziomu bezpieczeństwa pracy. W części merytorycznej Krzysztof Twardowski, starszy inspektor pracy – główny specjalista OIP Poznań, przedstawił specyfikę zagrożeń w zakładach przetwórstwa mięsa. Z kolei Jakub Chojnicki, dyrektor Departamentu Nadzoru i Kontroli Głównego Inspektoratu Pracy na podstawie kontroli przeprowadzonych przez inspektorów pracy, dokonał analizy wypadków przy pracy w sektorze przetwórstwa mięsa. Przykłady dobrych praktyk w zakresie kształtowania bezpiecznych warunków pracy w zakładzie, przedstawił Roman Budzowski, główny specjalista ds. BHP w firmie „Prosiaczek” Sp. z o.o. z miejscowości Krąplewice w woj. kujawsko-pomorskim. Na zakończenie seminarium Jerzy Wlazło, dyrektor Departamentu Promocji i Prewencji Głównego Inspektoratu Pracy, omówił cele i założenia kampanii Państwowej Inspekcji Pracy „Dobry przepis na bezpieczeństwo”. W seminarium uczestniczyli także: Iwona Hadacz, wicedyrektor Departamentu Kadr i Szkolenia Głównego Inspektoratu Pracy, Bartosz Gaca, wicedyrektor ds. Prewencji w Departamencie Prewencji i Rehabilitacji ZUS, przedstawiciele współpracujących z Państwową Inspekcją Pracy organów kontroli i nadzoru nad warunkami pracy, pracodawcy i przedsiębiorcy branży mięsnej oraz inspektorzy pracy, koordynatorzy kontroli w ramach kampanii PIP „Dobry przepis na bezpieczeństwo”. Główny Inspektor Pracy Wiesław Łyszczek, uczestniczył także w uroczystości otwarcia targów POLAGRA-TECH, był także gościem stoiska Państwowej Inspekcji Pracy, na którym inspektorzy pracy udzielali porad prawnych i technicznych związanych z bezpieczeństwem w sektorze przetwórstwa spożywczego. Na stoisku wszyscy zainteresowani tą problematyką mogli otrzymać materiały informacyjno-promocyjne  przygotowane nakładem Państwowej Inspekcji Pracy.



GIP Przejdź do GIP
Porady prawne

Kalendarium

PWŚCPSN
28293031123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829301

Wypadki


  • banner123878
  • banner123494
  • banner205929
  • banner123490
  • banner123879
  • banner123493
  • banner127374
  • banner201681
  • banner123491
  • banner123489
  • banner193282